A Had- és Rendészettudományi Szekció története 3.

2019-03-28 11:47:21
Szerző: hasillo.gyorgy

Folytatjuk a Szekció történetét bemutató bejegyzéseket. A következőkben az 1990-es évek második felének adataiból válogattunk.

 

1995: A Hallgatói Tudományos Tanács 1995-ben pályázatot hirdetett a parancsnokok és a katonai vezetők tevékenységében, valamint a csapatok életében felhasználható tanulmányok írására. A pályázatra 89 fő 87 pályamunkát nyújtott be, amelyek megfelelően tükrözték a haderőnemek, fegyvernemek és szakcsapatok sajátosságait. A tanévben került sor a XXII. OTDK-ra (április 4-5.), a Rendőrtiszti Főiskolán. A Hadtudományi Szekcióban a benyújtott 67 pályamunkából 33 érkezett a ZMKA-ról. A pályamunkákat 12 tagozatban mutatták be. III. helyezést 6, II. helyezést 5, I. helyezést 9 pályamunka, kiemelt I. helyezést 3 pályamunka ért el. További 3 pályamunka nívódíjban, 2 különdíjban részesült.

Az OTDT ünnepélyes eredményhirdetésén az MTA elnöke, Kosáry Domokos „Pro Scientia Aranyérmet” adott át: Magyar István őrnagynak és Horváth Gábor századosnak. Témavezető Mester Aranyérmet kapott Szabó László mk. őrnagy, főiskolai docens. Az ITDK-t 1996. április 23-án rendezték meg. A hallgatók 40 pályázatot nyújtottak be. 5 szekcióban (Hadművészeti, Légvédelmi és repülő, Logisztikai, Határőr- és rendvédelmi, Hadtörténelmi, valamint Vegyes) 23 pályázat került díjazásra. A történeti könyvben ekkor jelentek meg először az ITDK-ra pályázók közül a díjazottak név és téma szerint. Például: III. helyezést ért el Krajnc Zoltán őrgy. (Légvédelmi, repülő hadm. fak.): „Magyarország légvédelmi aspektusú katonaföldrajzi értékelésének egyes kérdései” vagy Tornyai Miklós hőr. őrgy. (hőr. szak): „Egy tűzoltó-parancsnok élete és munkássága a XX. század első felében”. 


1997: A XXIII. OTDK Hadtudományi Szekcióját a ZMNE KLKF Karán, Szentendrén rendezték meg (április 1-3.). Pro Scientia Aranyérmet két fő kapott: Baráth István és Resperger István (jelenleg egyetemi docens, az NKE Nemzetbiztonsági Intézetének vezetője). Iskolateremtő Mestertanár Aranyérmet kapott két fő: Szabó József alezredes, egyetemi docens, valamint Szabó László mk. alezredes, főiskolai docens. Összesen 8 intézmény 65 pályamunkáját mutatták be a hallgatók 14 tagozatban.


1999: A XXIV. OTDK-n Pro Scientia Aranyérmet a Szekció részéről egy fő: Lénárt Sándor; Mestertanár Aranyérmet ugyancsak egy fő: Dr. Koczka József egyetemi tanár kapott. Az országos rendezvény Hadtudományi Szekcióját a Bolyai János Katonai Műszaki Főiskolán tartották meg (április 7-8.). A 11 intézmény 104 pályamunkát mutatott be, 14 tagozatban. Versenyen kívül rendezték meg a külföldi katonai felsőoktatási intézmények versenyét, amelyen a brnoi Katonai Akadémia, a vyskovi Szárazföldi Haderőnemi Főiskola, a liptószentmiklósi Katonai Akadémia, a brémai Szárazföldi Csapatok Ellátó Iskolája, az aacheni Bundeswehr Műszaki Iskola, a bukaresti Katonai Műszaki Akadémia és a bécsi Haderő Ellátó Iskola vett részt. Az előadások angol nyelven hangzottak el.

 

<< Vissza a bejegyzésekhez